Børn og unge skriver kunstmusik

Statens Kunstfond har uddelt 6,6 millioner kroner til 51 projekter i hele landet, som styrker musikalsk talentudvikling for børn og unge. 

Et af de støttede projekter er SPOR New Music School (SNMS) i Aarhus, som giver børn og unge i Midtjylland mulighed for at komponere og opføre deres egen musik. Undervisningen varetages af professionelle ensembler og komponister, og det hele kulminerer under SPOR festivalen i foråret, hvor eleverne står klar med deres egne helt nye kompositioner på festivalens hovedscene. 

Kompositionsskole siden 2015

Den populære kompositionsskole har eksisteret siden 2015 og var tidligere på året i fare for at måtte lukke ned pga. manglende økonomiske bevillinger. Efterfølgende modtog skolen et af Det Obelske Familiefonds efterårslegater og indgik i et nye partnerskab med Dansk Komponistforening, som sammen med bevilligen fra Statens Kunstfond sikrer, at skolen fortsætter.

Jeg lytter meget mere

En af deltagerne i SNMS er 13-årige Andreas Asmild Malmgren, som fortæller:

”Det at være med i SPOR New Music School har gjort virkelig meget for mig, synes jeg selv. Vi har været ude til alt muligt med at lytte til noget lyd, som var sejt klippet sammen, som vi skulle høre med headsets på. Vi har også lyttet til naturen og lyttet til hinanden, og det har gjort, at jeg lytter meget mere.”

51 projekter modtager støtte

I alt har 51 projekter inden for alle musikalske genrer fået støtte til børn og unges talentudvikling bl.a. også Den Jyske Operas udviklingsprogram for unge musikdramatiske talenter TalentU og Aarhus Kommunes På vej som ung komponist. Midlerne til talentudvikling kommer fra kulturministerens musikhandlingsplan Talent forpligter 2015-2018.